Πίσω
26/07/2023

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ με τον Υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκο Παππά

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας με έμφαση την έλλειψη ρευστότητας και την υποχρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών αλλά και το μείζον πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
resource

Συνάντηση εργασίας με τον Υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Παππά, είχε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς.

Όπως τόνισε  ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ η  ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων  κρίθηκε εν τοις πράγμασι αναποτελεσματική καθώς η  μια στις δυο επιχειρήσεις αδυνατούν  να τις εξυπηρετήσουν  με αποτέλεσμα περισσότερες από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις  και αυτοαπασχολούμενοι να  οδηγούνται σε αργό θάνατο. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέλυσε στον κ. Παππά τους εννέα άξονες πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας οι οποίοι μεταξύ άλλων αφορούν σε: χρηματοδότηση και ενίσχυση της ρευστότητας, ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους  με  επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων, θεσμοθέτηση ευνοϊκότερης πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, άμεση αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού οφειλέτη που έχει ρυθμίσει τις όφειλες του, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (πχ αργυροχρυσοχοΐα – γουναρικά), επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ψηφιακή ανάπτυξη με στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις, ενίσχυση της συνεργατικότητας και προώθηση των συνεργατικών σχημάτων με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε συνεργατικούς σχηματισμούς καθώς και τη σύσταση νέων συνεργατικών σχημάτων, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας τους, κατάρτιση και επανακατάρτιση επιχειρήσεων και εργαζομένων  με αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών καθώς και των εργαστηριακών υποδομών των ΙΕΚ, ενίσχυση -και όχι περαιτέρω υποβάθμιση- των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ που αποτελούν το μόνο παράδειγμα αυθεντικά δυικού συστήματος μαθητείας, με καλές προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση των προγραμμάτων μαθητείας.

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη διαγραφής μέρους των χρεών, που προέκυψαν από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, και ρύθμισης του υπολοίπου  των οφειλών και επέμεινε στην υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει επαρκή στήριξη και χρηματοδότηση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Δεσμεύτηκε μάλιστα   ότι θα λάβει άμεσα πρωτοβουλία ώστε το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης να συζητηθεί στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπογράμμισε επίσης  την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνδεθεί οργανικά με την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα  η οποία και δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το συμφέρον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όσα έχουμε περιγράψει έως σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται ένα - ένα από την κακή πορεία της οικονομίας. Αλλά ο “νέος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” θα γίνει το νέο σπίτι της πλειοψηφίας των ΜμΕ και της ελληνικής οικονομίας».