Πίσω
09/04/2024

Η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει την προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης

Στις δράσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας για την στήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια για την ενεργειακή τους μετάβαση, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βαργιάμης, στην διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του 13ου Forum Ενέργειας, που διεξήχθη στην Πάτρα με θέμα: «Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα, δίκτυα, επιμόρφωση Μηχανικών και Τεχνικών», το Σάββατο 6 Απριλίου 2024.
resource

Όπως ανέφερε, η ΓΣΕΒΕΕ εξ' αρχής στήριξε την τιτάνια προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης έχοντας πλήρη επίγνωση του κατεπείγοντα χαρακτήρα που έχουν τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και το Ινστιτούτο της, το ΙΜΕ, από το 2003, έχουν αναπτύξει πολλές δράσεις ώστε να προετοιμάσουν τους επαγγελματίες και, μέσω αυτών, την πραγματική οικονομία για την ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας όχι μόνο τις αναγκαίες γνώσεις αλλά και τις πιστοποιήσεις.

“Οι δράσεις μας είχαν  δυο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες: εγκαταστάτες, συντηρητές φυσικού αερίου, καυστήρων καύσης φυσικού αερίου, κ.α. Ωφελημένοι ήταν σύνδεσμοι μέλη της ΓΣΕΒΕΕ όπως υδραυλικοί, ψυκτικοί κλιματιστικών, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες καυστήρων, λεβητοστασίων, συντήρησης αυτοκινήτων, κ.α. Τα προγράμματά μας οδηγούσαν σχεδόν πάντα σε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο να κατοχυρώνονται και να αναβαθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα”.

Ο δεύτερος άξονας δράσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στήριξε τους επαγγελματίες στην σημερινή μεταβατική φάση, αφορούσε την έκδοση εκπαιδευτικών εγχειριδίων με τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Τα εκπαιδευτικά αυτά υλικά αφορούν υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, τεχνίτες τοποθέτησης υαλοπινάκων, αλουμινοσιδηροκατασκευαστές, κ.α.

Η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ σε ανάλογες δράσεις είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας της συνομοσπονδίας μας και της αντίληψης που διαπερνά την δράση μας”, υπογράμμισε ο  Γενικός Γραμματέας  κ. Δημήτρης Βαργιάμης.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν στοχεύει μόνο στην διατύπωση διεκδικητικών αιτημάτων που αφορούν, για παράδειγμα, στην φορολόγηση των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξίσου ενεργά, η ΓΣΕΒΕΕ δραστηριοποιείται και στην κάλυψη των κενών που αφήνουν οι ραγδαίες αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προστατεύσει τα μέλη της και να θωρακίσει το κύρος της απέναντι στους συναδέλφους και την Πολιτεία.