Πίσω
10/11/2023

Οι αλλαγές στο φορολογικό στο επίκεντρο της συνάντησης της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ με τον Προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνάντηση στα Γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) πραγματοποίησε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και Μέλη της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκη και Αντιπροσωπεία Στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
resource

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και τα Μέλη του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για τα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα το οξύτατο πρόβλημα της ρευστότητας με ταυτόχρονο αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα, ενώ εκτενής ήταν η συζήτηση και για το νέο φορολογικό που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Πρόεδρος ο κ. Καββαθάς, από τις περίπου 800.000 επιχειρήσεις, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών μόλις οι 49,5 χιλιάδες, ένα ποσοστό μικρότερο του 5%. Την ίδια στιγμή, η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας έχει φτάσει το 40%. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυβερνητική ρύθμιση των 36–72 δόσεων δεν ήταν αποτελεσματική και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 660 εκατ. ευρώ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που αφορά σε εκτενείς συζητήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει επιτέλους να φτιάξουμε μια φορολογική νομοθεσία κατανοητή, ξεκάθαρη, εύπεπτη και σταθερή σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον. Να εξορθολογιστεί αυτός ο κυκεώνας φορολογικής νομοθεσίας. Έχουμε 25 χιλιάδες σελίδες φορολογικής νομοθεσίας και από μόνη της γεννά παραβατικότητα. Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν εντός της επιχείρησή τους λογιστήρια και συνεπώς μέχρι να αφομοιώσουν τις όποιες αλλαγές είναι ήδη αργά. Επί της παρούσης, ένα μήνα προτού τελειώσει το φορολογικό έτος αλλάζουν τον νόμο – αν τον αλλάξουν τελικά- και τα εισοδήματα του 2023 θα φορολογηθούν με νέο νόμο. Εμάς ως επαγγελματίες, εμπόρους ή βιοτέχνες μας αιφνιδιάζει καθώς ξέραμε με τι νόμο θα φορολογηθούμε την 1.1.2023 και ξαφνικά στις 30.11.2023 μας λένε  δεν θα φορολογηθούμε βάσει των όσων ξέραμε αλλά  με άλλον τρόπο και τεκμαρτό. Είμαστε εναντίον του τεκμαρτού γιατί είναι οριζόντιο μέτρο και είναι επί δικαίων και αδίκων” , υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι, στη βάση αυτής της οδυνηρής οικονομικής πραγματικότητας, η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αποκλεισμένες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα 12,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον δανεισμό των επιχειρήσεων και διατύπωσε το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για μια νέα ρύθμιση χρεών 120 δόσεων και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο απώλειας πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από τους πλειστηριασμούς των funds, καθώς όσοι καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, συνήθως βάζουν ως εγγύηση το σπίτι τους.

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στη φοροεπιδρομή, όπως είπε, που προωθεί η ΝΔ σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων και  χαρακτήρισε “εκτός πραγματικότητας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών που προωθεί η Κυβέρνηση”, σημειώνοντας ότι  αντί να γίνεται διάλογος “για την κεφαλή του ψαριού, τιμωρούνται άνθρωποι που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους, τίμιοι επαγγελματίες”.

Παράλληλα  διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία θα ασκήσει κάθε δυνατή πολιτική πίεση, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των τεράστιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο ουσιαστικά αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με ευθύνη της Κυβέρνησης -θέμα για το οποίο συζήτησε εκτενώς και στις επαφές του στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΕΕ. Επίσης  ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ για την πρόταση ρύθμισης, που διαμορφώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ως προς τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις τους, οι οποίες σήμερα τους οδηγούν στους πλειστηριασμούς των funds που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια και στην απώλεια των περιουσιών τους.