Πίσω
21/02/2023

Εκδήλωση με θέμα « Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;»

resource

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα « Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;» Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών.

Όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών η Κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των θεσμικών φορέων των επαγγελματιών και επιστημόνων, προχώρησε σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 10%.

Η αύξηση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις.

Μια αύξηση, που δεν υπακούει σε καμμιά λογική, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%, οι συντάξεις δεν έχουν αυξηθεί, οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους. Το μόνο που θα καταφέρει η αύξηση αυτή είναι να δημιουργήσει νέα χρέη, νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη. Ο αγώνας είναι διαρκής μέχρι την τελική δικαίωση.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι : Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Προϊστάμενος του Τμήματος μη Μισθωτών της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης και Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι :Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ), Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ), Νικόλαος Δέδες, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και Μαρία Μπρουζούκη, Γενική Γραμματέας Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου και Τόνια Αντωνίου και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.