Πίσω
31/12/2015

Ετήσια έρευνα για το Εισόδημα & τις Δαπάνες Νοικοκυριών 2015

resource
Υπάρχουν και χειρότερα απ’ όσα βιώνει το 1 στα 3 νοικοκυριά, όπως το 15% των νοικοκυριών που δήλωσε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Το εύρημα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συνάδει πλήρως με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που παρατηρεί η ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα.

Εξ ίσου απογοητευτικά είναι κι άλλα στοιχεία που περιλαμβάνει η έρευνα, όπως για παράδειγμα ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να καλυφθεί μια έκτακτη ανάγκη ύψους 500 ευρώ το 15% σηκώνει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι αδυνατεί να την καλύψει. Ενώ, ένα ποσοστό της τάξης του 53% απάντησε ότι θα την κάλυπτε με μεγάλη δυσκολία. Αιτία της δυσπραγίας είναι η σημαντική μείωση των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως δήλωσε το 94% των ερωτηθέντων. Κι ενώ το 5% δήλωσε ότι το εισόδημά του παρέμεινε το ίδιο, υπάρχει κι ένα ποσοστό της τάξης του 1% που δήλωσε ότι στη διάρκεια της κρίσης το εισόδημά του αυξήθηκε! Τη δική του δε σημασία έχει το γεγονός ότι η μείωση των εισοδημάτων για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών συνεχίσθηκε και το 2015, έτος που σφραγίστηκε από αλλαγή της κυβέρνησης, όπως απάντησε το 78% των νοικοκυριών.

Με βάση τα παραπάνω, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το εύρημα της έρευνας ότι 2 στα 3 νοικοκυριά εξασφαλίζουν τα προς το ζην μόνο κατόπιν περικοπών. Περισσότερα δε από τα μισά νοικοκυριά (56% για την ακρίβεια) δεν καταφέρνουν να καλύψουν με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες τους, ούτε να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων δε βλέπει κανένα φως στον ορίζοντα. Ιδιαίτερα, το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που αισιοδοξούν, μόνο που ανέρχονται στο 5% όσων ερωτήθηκαν.

Για πολλά συμπεράσματα ωστόσο προσφέρεται κι ένα ακόμη εύρημα της έρευνας που δείχνει αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών το οποίο δηλώνει ότι μπορεί να ζήσει με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα…

Βασικό συμπέρασμα

Αν και με ηπιότερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με το 2013 και το 2014, η φτωχοποίηση συνεχίστηκε και το 2015. Αδιάψευστος μάρτυρας το 1 στα 3 νοικοκυριά που δήλωσαν ότι διαβιούν με εισόδημα λιγότερο των 10.000 ευρώ.

Κύρια ευρήματα

  • 68% των ερωτηθέντων δε θα πάει φέτος διακοπές
  • 56,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντά του
  • 82% δήλωσε μείωση ρευστότητας το πρώτο εξάμηνο του 2015

Η έρευνα για το Εισόδημα και τις Δαπάνες Νοικοκυριών εντάσσεται στις ετήσιες τακτικές έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ  και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE. Η έρευνα διεξήχθει σε δείγμα 1000 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας την περίοδο του Δεκεμβρίου 2015. Στόχος, της έρευνας είναι η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες των νοικοκυριών, στη ζήτηση καθώς και η αποτύπωση της στάσης των νοικοκυριών σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.

Σχετικά αρχεία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ