Πίσω
05/09/2022

Άξονες προτάσεων πολιτικής ΓΣΕΒΕΕ ενόψει της 86ης ΔΕΘ

Εννέα άξονες πολιτικής για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η τριπλή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εν όψει της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Δεξιότητες
Πολιτικές απασχόλησης
Εργασιακές σχέσεις
Ειδικά θέματα Μμε
Ψηφιακή αλλαγή
resource

Η ΓΣΕΒΕΕ διατυπώνει μια σειρά προτάσεων, σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαιτέρως τις μικρές επιχειρήσεις, η υιοθέτηση και υλοποίηση των οποίων, θα οδηγήσουν στο να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που βιώνουν, καθώς η  ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020 βίωσε ένα ισχυρό σοκ με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης Covid-19, που είχε συνέπεια να περιέλθει απότομα σε βαθιά ύφεση. 

Μάλιστα την κατάσταση αυτή επιδείνωσε η έκρηξη των τιμών της ενέργειας και οι παρενέργειες στις διεθνείς αγορές του πολέμου στην Ουκρανία.

Με βάση τη τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το κόστος ενέργειας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5% και το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%. 

Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΒΕΕ στο υπόμνημα της επισημαίνει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και διατυπώνει τις επί μέρους προτάσεις της.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις αφορούν:

τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

την ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους

τη φορολογία

το ενεργειακό κόστος

τα εργασιακά

την ψηφιακή ανάπτυξη με στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις

την ενίσχυση της συν εργατικότητας και την προώθηση των συνεργατικών σχημάτων

την κατάρτιση και επανακατάρτηση επιχειρήσεων και εργαζομένων

την ενίσχυση του συστήματος υγείας