Πίσω
26/03/2015

Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις - Φεβρουάριος 2015

resource

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις κατά το προηγούμενο εξάμηνο, με βάση την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: μείωση του τζίρου (όπως απάντησε το 53,2% των ερωτηθέντων), της ζήτησης (55,2%) και των παραγγελιών (58,9%). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τζίρο, η συνολική πτώση την τελευταία χρονιά (Φεβρουάριος 2014 – Φεβρουάριος 2015) άγγιξε το 13%, ενώ από την αρχή της κρίσης η πτώση ανέρχεται σε 77%! Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα αρνητικά στοιχεία που καταγράφονται σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, το 62,4% των επιχειρήσεων δήλωσε επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας, ενώ σε επενδύσεις προχώρησε μόνο το 12,1% των ερωτηθέντων. Συνολικά, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάσταση της επιχείρησής του το τελευταίο εξάμηνο επιδεινώθηκε, ενώ βελτίωση απάντησε ότι παρατήρησε το 8%, με ένα σχετικά μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έρευνα, της τάξης του 33%, να δηλώνει ότι η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.

Εξετάζοντας το προφίλ των «αισιόδοξων» και των «απαισιόδοξων» παρατηρούμε ότι τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ όσων προβλέπουν επιδείνωση απαντώνται στην μεταποίηση, στις επιχειρήσεις με διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια, με το μικρότερο δυνατό τζίρο (κάτω από 50.000 ευρώ), χωρίς προσωπικό, με έδρα την Αθήνα. Στον αντίποδα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία ατενίζουν το επιχειρηματικό μέλλον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες, λειτουργούν 5-10 χρόνια, έχουν τζίρο 50.000 – 100.000 ευρώ, απασχολούν το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων (πάνω από 5 άτομα) κι έχουν την έδρα τους εκτός Αθήνας.

Χωρίς προηγούμενο είναι η αισιοδοξία που καταγράφεται μεταξύ των ερωτηθέντων, απηχώντας ευθέως το κλίμα αυξημένων πολιτικών προσδοκιών, που δεσπόζει στην ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικά, η διαφορά αρνητικών – θετικών αποτιμήσεων (από -85 τον Ιούλιο του 2012 και -54 στην προηγούμενη έρευνα) συρρικνώνεται στο -50.

Βασικό συμπέρασμα

Τα μετρήσιμα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, όπως ο τζίρος, η ζήτηση, η παραγγελίες, και η ρευστότητα, δε συνάδουν με την αισιόδοξη οπτική των γενικών προοπτικών.

Κύρια ευρήματα

  • Το 40% των ερωτηθέντων απαντά πως το άνοιγμα των καταστημάτων τέσσερις Κυριακές το χρόνο δεν έχει αυξήσει το τζίρο του
  • Το 70% τάσσεται ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
  • Το 44% δηλώνει περισσότερο αισιόδοξο για την πορεία της επιχείρησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Ταυτότητα έρευνας: Η παρούσα εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη MARC AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1009 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), κατά το διάστημα 17 έως 26 Φεβρουαρίου 2015. Στην έρευνα πραγματοποιείται η καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το β’ εξάμηνο του 2014, ενώ παράλληλα επιχειρείται οικονομική πρόβλεψη για το α’ εξάμηνο του 2015.

Σχετικά αρχεία

ΕΡΕΥΝΑ