Πίσω
05/09/2017

Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις - Ιούλιος 2017

resource
Κάτι αλλάζει! Το πρώτο εξάμηνο του 2017 σηματοδότησε τη σημαντική υποχώρηση όλων σχεδόν των αρνητικών δεικτών οικονομικού κλίματος.  Ταυτόχρονα, στο σύνολο των επιχειρήσεων παρατηρήθηκε ιστορικό υψηλό διετίας στους δείκτες σταθεροποίησης, που αυξήθηκαν κατά 9,3 μονάδες, και βελτίωσης, που αν και οριακά, αυξήθηκαν κατά 1,2%. Στα στοιχεία εκείνα που κάνουν την αλλαγή συμπεριλαμβάνεται και το άθροισμα σταθερών και θετικών αποτιμήσεων, που για πρώτη φορά υπερβαίνει τις αρνητικές αποτιμήσεις, όσον αφορά   τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από 5 άτομα , έχουν υψηλό κύκλο εργασιών και ηλικία ως 5 έτη.

Υπάρχει ωστόσο κι η σκοτεινή όψη: Για παράδειγμα, οι προσδοκίες για την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, αν και σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις από το Φεβρουάριο του 2015, εξακολουθούν να φέρουν αρνητικό πρόσημο· και μάλιστα, κατά ένα ποσοστό που δεν επιτρέπει αμφισημίες ή αντικρουόμενες ερμηνείες. Συγκεκριμένα, επιδείνωση περιμένει το 47% των επιχειρήσεων, ενώ στην προηγούμενη έρευνα το ίδιο ποσοστό έφτανε το 59%. Οι αισιόδοξοι παρέμειναν αμετακίνητοι: 11% δήλωσε τώρα πως περιμένει βελτίωση, με το ίδιο ποσοστό να έχει  δώσει την ίδια απάντηση και στην προηγούμενη εξαμηνιαία έρευνα. Το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων συγκεντρώνεται στο εμπόριο, την αυτοαπασχόληση και τις επιχειρήσεις από 10 ως 15 ετών, ένα κράμα που εξελίσσεται στον αδύναμο κρίκο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών κατέγραψε η πλειοψηφία των επιχειρήσεων: 56% και 58% αντίστοιχα.

Στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνονται επίσης κι όλες οι  αρνητικές εξελίξεις στην απασχόληση, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας (8,5%) να είναι διπλάσιο από το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας (4,5%). Παρόλα αυτά, η βελτίωση είναι κι εδώ εμφανής, καθώς ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2016, οι προβλέψεις ήταν πολύ χειρότερες. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος απώλειας 25.000 θέσεων εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις.

Βασικό συμπέρασμα

Με την ελληνική οικονομία να υπερβαίνει τη καθοδική φάση του κύκλου, η έρευνα αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα τη μειωμένη ρευστότητα και το έλλειμμα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Κύρια ευρήματα

  • Το  27% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ το 2016, ενώ το 25% κατέγραψε ζημιές. Κέρδη άνω των 10.000 ευρώ κατέγραψε το 24%
  • Επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας αναφέρουν οι 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%)
  • Μόνο το 4% των επιχειρήσεων προγραμματίζει κάποια επένδυση το επόμενο εξάμηνο

Ταυτότητα έρευνας: Η παρούσα εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη MARC AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1006 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), κατά το διάστημα 10 έως 20 Ιουλίου 2017. Στην έρευνα πραγματοποιείται η καταγραφή των τάσεων του οικονομικού κλίματος και η παρακολούθηση των βασικών δεικτών λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2017, ενώ παράλληλα επιχειρείται οικονομική πρόβλεψη για το β’ εξάμηνο του 2017.

Σχετικά αρχεία

ΕΡΕΥΝΑ

INFOGRAPHIC