Πίσω
12/05/2023

Η ΓΣΕΒΕΕ συνυπογράφει την  απάντηση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδος έναντι των προτάσεων της Ε.ΕΠ.Α.Ζ.

resource

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι με το προσωπείο του «επιτήδειου ουδέτερου» δημιουργούν μη κερδοσκοπικές εταιρείες υπό τον μανδύα του πολιτιστικού οργανισμού με σκοπό να αποκτήσουν έναν άτυπο θεσμικό ρόλο και λόγο, ώστε να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις προωθώντας από την «πίσω πόρτα» συμφέροντα που οδηγούν σε περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς, μέσω της χαλάρωσης ρυθμίσεων που υφίστανται τόσο για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και καταναλωτών, όσο και την διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύσταση της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. που παρά τον διακηρυγμένο σκοπό της περί προστασίας του αρτοποιείου και του ζαχαροπλαστείου ως επιχειρήσεων με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα, δεν μπορεί να κρύψει αυτό που πραγματικά στοχεύει, όπως την περαιτέρω «απλοποίηση» των όρων αδειόδοτησης, ώστε για παράδειγμα σε  15 τετραγωνικά μέτρα να λειτουργούν παρασκευαστήρια στα οποία να επιχειρούν 10 εργαζόμενοι, να πωλούν τον μεταφερόμενο άρτο και οποιοδήποτε άλλο προϊόν με ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και των προϊόντων.  Αποποιούμενη, μάλιστα, της εργοδοτικής της ευθύνης αφού βάσει του καταστατικού της δεν συνάπτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Προφανώς στην Δημοκρατίας μας ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει οποιουδήποτε είδους οργανισμό επιθυμεί. 

Είναι όμως χρέος της ΓΣΕΒΕΕ να στηρίζει τα μέλη της, στην προκειμένη περίπτωση την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ), και κατ’ επέκταση τις 19.000 παραγωγικές επιχειρήσεις, έναντι εκείνων που απεργάζονται πολιτικές που οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση δυο μεταποιητικών κλάδων και την αντικατάσταση τους με μια χούφτα επιχειρήσεων που στο τέλος θα καταλήξουν να ασκούν μια μεταπρατική δραστηριότητα.

Εφιστούμε την προσοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα επί του ζητήματος και τους καλούμε να μεριμνήσουν επί των προβλημάτων που θέτουν για τους δυο κλάδους οι θεσμικοί εκπρόσωποι τους. Συνυπογράφουμε δε, την  απάντηση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδος έναντι των προτάσεων της Ε.ΕΠ.Α.Ζ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.ΕΠ.Α.Ζ. 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.ΕΠ.Α.Ζ.