Πίσω
28/07/2022

Αγκάθι το κόστος χρηματοδότησης για τους μικρομεσαίους

Άρθρο του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Αθανάσιου Νικολόπουλου
resource

Ο Αθανάσιος Νικολόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), γράφει στο NEWS 24/7 για το μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης και την περιορισμένη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ στην Ελλάδα.

Αθανάσιος Νικολόπουλος

28 Ιουλίου 2022 06:16

Σε μείζον θέμα για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας αναδεικνύεται το κόστος χρηματοδότησης τους.

Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει και πάλι το θέμα αυτό στην επικαιρότητα και στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μάλιστα την ίδια στιγμή που πασχίζει για κρατηθεί ζωντανή μεσούσης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Είναι αναμφισβήτητα ένα θέμα που θα μας απασχολήσει άμεσα όλους το επόμενο διάστημα, αφού πλέον οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να στηριχθούν σε κρατικές επιδοτήσεις ή ενισχύσεις, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια ενώ καλούνται άμεσα να ξεκινήσουν να καταβάλουν και τις ενισχύσεις που έλαβαν ως επιστρεπτέες προκαταβολές το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην αγορά.

Τα επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσια από ό,τι τα αντίστοιχα στην Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται ευκολότερα και με μικρότερο επιτόκιο, σχεδόν κατά δύο έως τρεις μονάδες χαμηλότερα . Στην Ελλάδα το κόστος είναι μεγαλύτερο και η δανειοδότηση περιορισμένη. Η έκταση του προβλήματος αυτού λοιπόν είναι αντιληπτή ακόμα και για τους πλέον αισιόδοξους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων στη χώρα μας κυμαίνονται από 3,5%- 4,5%, όταν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κινούνται στο επίπεδο του 2%-2,75%. Μάλιστα εν αναμονή της ανόδου των επιτοκίων τους επόμενους μήνες το πρόβλημα του κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα εντονότερο καθώς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Οι δυσκολίες είναι μπροστά και με απλά λόγια, όσοι έχουν δανειστεί τα προηγούμενα χρόνια είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω πανδημίας, είναι βέβαιο ό,τι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση, δεν θα κατορθώσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και κατ΄ επέκταση να επιβιώσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Εύβοιας και άλλων πυρόπληκτων περιοχών της χώρας που έλαβαν ενισχύσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% και πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας αλλά και της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι επιχειρηματίες αυτοί δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των οφειλών τους και κινδυνεύουν να εμφανιστούν ως "κόκκινοι", ως κακοπληρωτές με ότι αυτό σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Η ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας είναι άμεση και αν το θέμα του κόστους δανεισμού δεν αντιμετωπιστεί ολιστικά από την κυβέρνησης τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες .

 Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχουν έρθει οι λογαριασμοί της πανδημίας, κάτι για το οποίο ως ΓΣΕΒΕΕ έχουμε ζητήσει παρέμβαση με επιστολή μας προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών , για την αναστολή της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 

* Ο Αθανάσιος Νικολόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

 

Πηγή: News247.gr