Πίσω
08/03/2024

Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των νεκρών Επαγγελματοβιοτεχνών της “Ματωμένης Πέμπτης” της 10ης Μαρτίου 1927, στην πρώτη πανεπαγγελματική απεργία και πορεία

Αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Καββαθά θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Τιμής επί της οδού Πανεπιστημίου 40-42, την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, στις 11.00 π.μ., τιμώντας τη μνήμη των τριών νεκρών Επαγγελματοβιοτεχνών, της “Ματωμένης Πέμπτης” της 10ης Μαρτίου 1927, Γεωργίου Γεράλδη, Μιχαήλ Κοντού και Κόδρου Μπενούκα, αγωνιστών της πρώτης και ιστορικής πανεπαγγελματικής απεργίας και πορείας του 1927.
resource

Η απεργία αυτή, που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν η απόληξη της διαρκούς χειροτέρευσης της κατάστασης της Επαγγελματοβιοτεχνικής τάξης και των άκαρπων προσπαθειών τους να επιτύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέσω του διαλόγου.

Σήμερα, 97 χρόνια μετά,  ο αγώνας και η θυσία των τριών αγωνιστών συναδέλφων, για τη διεκδίκηση  των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, συνεχίζει να είναι το ίδιο επίκαιρα και  να  εμπνέουν όλους μας.

Η ΓΣΕΒΕΕ με τη διαχρονική παρουσία της και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις συλλογικές διεκδικήσεις και στα φόρα κοινωνικού διαλόγου συμβάλλει  στην προσπάθεια για μακρόχρονη και σταθερή ανάπτυξη των Επαγγελματοβιοτεχνών και συνακόλουθα στην ενίσχυση  της κοινωνικής συνοχής με στόχο τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος οικονομικής δημοκρατίας.