Πίσω
03/02/2022

Απώλεια Χρήστου Σαρτζετάκη

resource

Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τον  πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης διετέλεσε ανώτατος δικαστικός  λειτουργός και  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ υπηρέτησε τον δημόσιο βίο και τη Δημοκρατία με συνέπεια και  αξιοπρέπεια.

Κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με υποδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις,  καθώς το 1963, υπηρετών στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν  ο Ανακριτής της υπόθεσης την οποία  διεξήγαγε με επιτυχία.

Το 1968, το δικτατορικό καθεστώτος, τον απομάκρυνε από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια  τον συνέλαβε, τον βασάνισε και τον  φυλάκισε, για να επανέλθει μετά την πτώση της δικτατορίας στην υπηρεσία του φτάνοντας το 1982  έως τον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Το 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του, άσκησε τα καθήκοντά του με προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990.

Για την απώλεια του η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και τα μέλη της, εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας, στην οικογένεια και τους οικείους του.