Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά στο Συμπόσιο Ελληνικού Σήματος "MADE IN GREECE"

Αθήνα, 31 Μαΐου 2017

Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε σήμερα στο  ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ MADE IN GREECE που διοργανώνουν από κοινού το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ.

Μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που όλοι μας βιώνουμε, πιστεύουμε ότι το σημερινό συμπόσιο αποτελεί μία πολύ σημαντική ενέργεια στην κατεύθυνση της στήριξης της Ελληνικής παραγωγικής μηχανής.

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από το καλοκαίρι του 2012 που έφθασε στα χέρια μας στην ΓΣΕΒΕΕ, το τότε σχέδιο νόμου (και που σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους) για το «Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών» και που αποτελούσε αίτημα ετών της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά κυρίως ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας, ώστε μέσα σε αυτή την πληθώρα των εισαγομένων προϊόντων στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, να υπάρχει ένα επίσημο διακριτικό που να πιστοποιεί την Ελληνικότητα του προϊόντος  και να διευκολύνει τον καταναλωτή που επιθυμεί να το επιλέξει.

Από την άλλη πλευρά, καλύπτει και την αναγκαιότητα της Ελληνικής επιχείρησης να διαθέτει και αυτή πιστοποιημένα την ελληνικότητα του προϊόντος ή των προϊόντων της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω, ότι ανεξάρτητα από την εξαιρετική σημασία που έχει το Ελληνικό Σήμα για το Ελληνικό Προϊόν και τις Υπηρεσίες, θα πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες, ώστε να αντιστραφεί το στρεβλό μοντέλο κατανάλωσης που υιοθετήσαμε ως κοινωνία και που είχε σαν αποτέλεσμα να εξοβελίσει σχεδόν κάθε τι ελληνικό από το εμπορικό ράφι.

Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται μόνο ο καταναλωτής, αλλά και μία περιστασιακά λανθάνουσα αναπτυξιακή δυναμική στο εμπόριο, που σήμερα είναι εμφανές από τα αποτελέσματα, ότι διαμόρφωσε τις συνθήκες που σχεδόν «εξαφάνισαν» την Ελληνική Παραγωγική Μηχανή με ολέθριες συνέπειες.

Θέλω να τονίσω λέγοντας αυτά, ότι το Ελληνικό Σήμα αυτοτελώς θα αποτελέσει «κενό γράμμα» αν δεν συνδυαστεί και με άλλες ενέργειες που θα ενεργοποιήσουν μια  δυναμική που θα στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο Ελληνικό Προϊόν.

Με όχημα λοιπόν το Ελληνικό Σήμα και με μία συνεχή σειρά ενεργειών (όπως και το σημερινό συμπόσιο)  μπορούμε άμεσα και  κυρίαρχα να επιτύχουμε σταδιακά, την ανακύκλωση του διακινούμενου διαθέσιμου κεφαλαίου της κατανάλωσης εντός της χώρας.

Αυτό είναι προφανές ότι θα στηρίξει την διατηρησιμότητα,  τόσο των  επιχειρήσεων όσο και των  θέσεων εργασίας.

Αποτελεί πραγματικότητα, ότι σχεδόν σε κάθε τομέα της παραγωγικής μας οικονομικής δραστηριότητας (από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή) τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας είναι στην πλειοψηφία τους εξαιρετικά και αυτό ακριβώς θα πρέπει μεταξύ των άλλων να διασυνδεθεί στην συνείδηση των καταναλωτών με το Ελληνικό Σήμα.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και το Κίνημα Πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», εδώ και μία δεκαετία σχεδόν προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την Ελληνική κοινωνία από άκρου εις άκρον της χώρας μας, στο να στηρίζουν κάθε τι που παράγεται από «Ελληνικά χέρια».

Κυρίες και Κύριοι,

Με αφορμή σήμερα την εξαιρετική πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, μας δίνεται η ευκαιρία, όχι μόνο να συζητήσουμε για το Ελληνικό Σήμα, αλλά  πολύ περισσότερο, μέσω αυτού να στηρίξουμε, την προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας όχι μόνο για την έξοδό μας από την Οικονομική κρίση, που όλοι βιώνουμε, αλλά και για να συνδιαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική, που πέρα και πάνω από μικροσυμφέροντα και εφήμερες απολαβές μπορεί να μας οδηγήσει σε μία σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Πάμπολλες φορές ακούμε και δεχόμαστε κρίσεις και επικρίσεις, του τύπου : « η Ελλάδα ζούσε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της…»

Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα, να δεχθώ αν θέλετε από ανάγκη, να αλλάξουμε πρότυπα. Και σ’ αυτή την αλλαγή προτύπων, καθοριστικός είναι ο ρόλος τόσο της Πολιτείας όσο και των φορέων της Οικονομίας καθώς και των πολιτών. Σημαντικότατος είναι και ο  ρόλος του εμπορίου που μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ παραγωγού, βιοτέχνη, επαγγελματία  με τον καταναλωτή-πολίτη.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε στηρίζοντας τις δικές  μας βιοτεχνίες – βιομηχανίες, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, την ιδιαίτερη διατροφική αξία τους, να εκμεταλλευθούμε την ελληνική γαστρονομία και διατροφή.  Η ΓΣΕΒΕΕ και το Κίνημα Πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» στήριξαν και στηρίζουν κάθε  προσπάθεια όπως αυτή, που αποτελεί στην πράξη την συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι οι λύσεις μπορεί να είναι απλές και συγχρόνως αποτελεσματικές.

Ας σκεφθούμε ότι αν μειωθούν οι εισαγωγές κατά 20% το κέρδος για την εθνική οικονομία θα φθάσει τα 10 δις ευρώ.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κλείνοντας ότι,

Στηρίζοντας τα προϊόντα μας, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την Ελλάδα. 

Καλή συνέχεια στις εργασίες του Συμποσίου.