Εισήγηση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθά στην Ημερίδα της ΟΕΒΕ Ν. Κορινθίας “Πως μπορούν να επιβιώσουν οι πολύ μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω μνημονίων; Τι έδειξε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ – ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ” στη Κόρινθο

                                                       Κόρινθος, 16 Μαΐου 2016 Επιμελητήριο Κορίνθου αιθ. Αμφιθεάτρου

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, την ΟΕΒΕ Κορινθίας για την πρόσκληση να συμμετέχουμε στη σημαντική ημερίδα που διοργανώνει και να επικαιροποιήσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων για τους κλάδους που εκπροσωπούμε, αλλά και για τις συναφείς ομάδες.

Όλες οι ομοσπονδίες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον ακανθώδες, που δεν εξυπηρετεί την ομαλή συνδικαλιστική και επαγγελματική πορεία και οφείλουν να θέσουν τις κλαδικές προτεραιότητες και να υπερβούν τις δυνάμεις τους.

Είναι σαφές ότι μετά από 7 χρόνια υπαγωγής σε αυστηρά μνημονιακά προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οικονομία παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας. Είναι τραγική ειρωνεία το πώς η συνεχής ροή γεγονότων και συνεχιζόμενη παραγωγή ρυθμίσεων (πολιτικών, κοινωνικών, επαγγελματικών) μας κρατάει τόσο στάσιμους και αιχμάλωτους μιας κατάστασης, που υποτίθεται επιβλήθηκε για να προκαλέσει παραγωγική ανασύνθεση.

Εκτός, αν αυτή η παραγωγή εξελίξεων συμβαίνει μόνο για να συντηρεί συγκεκριμένα μέτωπα συμφερόντων και να οδηγεί σε αποσύνθεση τις μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές είναι βέβαιοι (και ίσως προετοιμασμένοι) μόνο για μια συνθήκη: για την αβεβαιότητα και τη βεβαιότητα συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Και δεν έχουν άδικο να βιώνουν έτσι την πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο εκκρεμούς καμπής, όπου από τη μια συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τις γεωπολιτικές αλλαγές και την παγκόσμια  οικονομία,  ενώ από την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν αιχμάλωτες ενός ιδιότυπου εμπάργκο ως προς τα βασικά μεγέθη τους: τη ρευστότητα, τη δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές και χρηματοδότηση, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, είναι προφανές ότι ο χώρος που εκπροσωπούμε δεν μπορεί και δεν πρέπει να στέκεται αμήχανος στις αλλαγές που συντελούνται σε συνδικαλιστικό, πολιτικό και τεχνοκρατικό ακόμη επίπεδο. Οφείλουμε να βρίσκουμε ή και να εφευρίσκουμε λύσεις και να υπερασπιζόμαστε τις προτάσεις μας, ανεξάρτητα αν το κοινό που απευθυνόμαστε είναι ευήκωο ή όχι. Η ιστορία δεν γράφεται από συγκυρίες, αλλά με επιμονή που αλλάζει τους όρους διαμορφώνει το θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.  Άλλωστε, αντιμετωπίζουμε τα χρόνια της κρίσης το φαινόμενο της πλήρους ταύτισης με τις θέσεις μας από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, και της αποστασιοποίησης όταν αυτά τα κόμματα αναλαμβάνουν εξουσία.

Αναφερόμενος στα θέματα της επικαιρότητας, η ΓΣΕΒΕΕ είχε συγκεκριμένη παρουσία με θέσεις τόσο στο προκαταρκτικό στάδιο διαβούλευσης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το μίνι φορολογικό, όσο και σήμερα τόσο για τον αναπτυξιακό νόμο και τη χρηματοδότηση.

Ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: παρά τις αναφορές για μικρές ελαφρύνσεις σε χαμηλά εισοδήματα είναι προφανές ότι πλήττει την οικονομική δραστηριότητα και τις προοπτικές ανάκαμψης των μικρών επιχειρήσεων, και αυτό γίνεται οριζόντια χωρίς προβλέψεις ή κίνητρα για επανένταξη παλαιών ασφαλισμένων. Παράλληλα, το νέο ασφαλιστικό δημιουργεί σύγχυση καθώς εμπλέκει ταυτόχρονα ασφάλιση για σύνταξη, ασφάλιση για υγεία-περίθαλψη και φορολογία, ενώ αυτές οι κατηγορίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. 

Για τα φορολογικά ζητήματα, έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη την  ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Όμως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προωθούνται και θα κορυφωθούν με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, περισσότερο προκαλούν νέα υποτίμηση των επαγγελμάτων μας, παρά δημιουργούν όρους δίκαιης ανακατανομής των βαρών.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα βρίσκεται στις 4 πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής εσόδων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν στο απυρόβλητο για μια σειρά από παραμέτρους, που αφορούν την ίδια την ικανότητά τους να μεταφέρουν προνομιακά κεφάλαια και να μαγειρεύουν τους ισολογισμούς τους.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και ότι: η διαμάχη περί μείωσης δαπανών – αύξησης των φόρων, είναι κενή περιεχομένου. Όποιος πιστεύει ότι μετά από 7 χρόνια λιτότητας, μπορούν να αποδώσουν νέα μέτρα συστολής της οικονομίας (είτε με νέους φόρους, είτε με νέα περικοπή δαπανών σε μισθούς- συντάξεις), έχω την αίσθηση ότι είτε ονειροβατεί ιδεοληπτικά, είτε θέλει να κρύψει την αποτυχία των προγραμμάτων στήριξης, κυρίως ως προς την αναπτυξιακή διάσταση.

Κρίσιμη μεταβλητή θα αποτελέσει αναμφίβολα η πρόοδος σχετικά με το νέο αναπτυξιακό, την απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και η στοχευμένη παρέμβαση των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών (Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων, πακέτο Γιούνκερ).

Θεωρούμε ότι απαιτούνται και σημαντικές θεσμικές αλλαγές που θα επιφέρουν ανάταξη του οικονομικού κλίματος.

Μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός ταμείου ή τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυστηρά με όρους λειτουργίας αγοράς και αύξησης του κοινωνικού πλεονάσματος. Η εποχή των ημέτερων δανειοδοτήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για βελτίωση της ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων, μέσα από σχήματα μικροχρηματοδότησης και ενίσχυσης των συνεργατικών σχηματισμών και καινοτομικών συνεργιών, ώστε η ελληνική επιχείρηση να καταστεί ανταγωνιστική, εξωστρεφής (όσες μπορούν) και να αποκτήσει την κατάλληλη δυναμική ώστε να καλύψει τη διεθνή θέση της αλλά και την εγχώρια ζήτηση. Η υγιής επιχείρηση οφείλει να στέκεται πρωτίστως όρθια στην εγχώρια αγορά και στη συνέχεια να αναπτύσσεται με σταθερά βήματα στο εξωτερικό.

Μια πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η χρήση αφορολόγητου αποθεματικού ως πηγή κεφαλαίων για τις ΜμΕ και τα επιχειρηματικά projects νεοφυών επιχειρήσεων (μέσω αναπτυξιακού ταμείου). Έχουν προτείνει κατάλληλες παραμετροποιήσεις σε πλήθος γνωμοδοτήσεων προς τους φορείς.

Επίσης, θα πρέπει να σχεδιαστούν ξανά χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων και συμμετοχής τους  σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις όπως οι δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική-περιφερειακή ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.

Τέλος, σας καλώ να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια στην οποία η ΓΣΕΒΕΕ θα διαδραματίσει ισχυρό θεσμικό ρόλο το επόμενο διάστημα μέσα από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο και χρειάζονται ορισμένες παρεμβάσεις είτε για να επιβιώσουν, είτε για να εκκαθαρίσουν χωρίς επιπρόσθετα βάρη. Είναι η λεγόμενη Δεύτερη ευκαιρία, όπου απουσιάζει παντελώς ως στρατηγική στη χώρα μας για τις μικρές επιχειρήσεις. Φιλοδοξούμε ότι σε μια πιλοτική φάση θα μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη πολιτική μη δόλιων πτωχεύσεων και επαναφοράς στην αγορά ανθρώπων, με φιλοδοξίες, ικανότητες που θα είναι σε θέση να κρατήσουν εν ζωή ή να επανασυστήσουν μια επιχείρηση ή να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας αρχής.

Καλώ την Ομοσπονδία να στηρίξει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και να βρίσκεται σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ. Γνωρίζουμε όλοι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και χωρίς πολιτική ευελιξία, και για αυτό βασική προϋπόθεση είναι η συνένωση δυνάμεων και η αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας, επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής, επιχειρηματικής.