"Αρμαγεδώνας για τις ΜμE το capital controls" Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, κ . Γ. Καββαθάς - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

"Σε όλους τους  κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ τα προβλήματα είναι παρά πολύ μεγάλα. Αυτό που προέχει κατά την άποψης μας είναι  να διατηρηθεί  ψυχραιμία. Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αγαθών είτε αυτά είναι πρώτης ανάγκης είτε διατροφής καύσιμα. Βεβαίως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αντιλαμβάνεστε κι εσείς  ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και ελλείψεις σε βασικά αγαθά αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε ως χώρα διότι αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από την αδυναμία την πραγματική που έχει το σύνολο των πολιτών, η αδυναμία αυτή φαίνεται και στις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,  δεν εισπράττουν, δε θα μπορούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους είτε στους εργαζόμενους, είτε στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο τζίρος έχει μηδενιστεί. Μεσοσταθμικά τα 5 τελευταία χρόνια η αγορά η πραγματική οικονομία δηλαδή έχει χάσει το 77% συσσωρευτικά του κύκλου εργασιών της. Το τελευταίο εξάμηνο μέσα από αυτή την αβεβαιότητα που περάσαμε και περνάμε ίσως με δυσμενέστερους όρους,  έχει χαθεί περισσότερο από το 20-25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με την έρευνα και μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Φεβρουάριο (18 έως 26 Φεβρουαρίου όπου έχει μέσα και την 20η Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι είχαμε μια συμφωνία άρα είναι θετικότερο το κλίμα) σε δείγμα 1200 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα έδειξε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015  θα κλείσουν 8.500 επιχειρήσεις, θα χαθούν 22.500 θέσεις εργασίας.

Τώρα είναι πιο ανησυχητικά. Ο καταναλωτής, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος τι θα βάλει προτεραιότητα; Να ζήσει την οικογένεια του με τα 50ευρα. Από κει και πέρα πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι και εντάσεως εργασίας θα βρεθούν με μηδενικό κύκλο εργασιών. Ήδη υπάρχουν επιχειρήσει σε ορισμένου κλάδους οι οποίες κλείνουν την επιχείρηση διότι δεν υπάρχει πελάτης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δηλαδή οι προσπάθειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το αδιέξοδο το οποίο δεν θα είναι αδιέξοδο μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη.

Είναι ένα φαύλος κύκλος. Μου έλεγε ένας συνάδελφος εχτές με μια μικρή μονάδα πτηνοτροφική στον Αυλώνα, ότι έχει τεράστιο πρόβλημα να αγοράσει ζωοτροφές. Τα αποθέματά του επαρκούν μέχρι Κυριακή – Δευτέρα. Μετά θα πρέπει προφανώς να σφάξει τα κοτόπουλα. Μιλάμε για ολική καταστροφή της επιχείρησης γιατί είναι κοτόπουλα για παραγωγή αυγών, δεν είναι για να φαγωθούν.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι την επόμενη μέρα αυτός έχει βγει εκτός αγοράς. Αυτή είναι η τραγικότητα της κατάστασης. Και βεβαίως το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι το δημοψήφισμα που καλούμαστε τη Κυριακή να απαντήσουμε στα ερωτήματα δεν έχει αντικείμενο.  Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Αντιλαμβάνεστε ότι σε όλο αυτό το πεδίο εάν δεν πάρουμε ουσιαστικά μέτρα και αν δεν υπάρχει αραγές εθνικό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας . Δεν έχουμε καιρό για μικροκομματικά οφέλη είτε είναι της κυβέρνησης είτε είναι της αντιπολίτευσης. Σήμερα προέχει το μέλλον της χώρας. Ο κίνδυνος είναι ορατός μπροστά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αν πρυτανεύσει η λογική «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω" είτε σε επίπεδο ηγεσιών είτε σε επίπεδο πολιτών θα είναι καταστροφικό για την ίδια τη χώρα.

Οσο για τη δραχμή;Δεν θέλω να το φανταστώ ούτε ως κακό όνειρο,ως εφιαλτη.Θα είναι καταστροφικό για τη χώρα."

Σχετικά αρχεία: