Συνέντευξη του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά "Μας γυρίζει πίσω η στασιμότητα στην αγορά" KONTRA NEWS

1. Ανησυχείτε για το λεγόμενο ατύχημα στη διαπραγμάτευση;

Η ανησυχία για το μέλλον της χώρας είναι διάχυτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την χώρα μας μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ε.Ε.. Ωστόσο θα πρέπει να στηρίξουμε και να αφήσουμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την προσδοκία ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύω ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους Εταίρους μας στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα που ακούγονται ή γράφονται περί ατυχήματος δεν νομίζω ότι απηχούν την πραγματική κατάσταση. Άλλωστε τα έχουμε ξανακούσει. Δεν πιστεύω όμως ότι ούτε η Κυβέρνηση ούτε και Ευρωπαίοι Εταίροι μας θα ρισκάρουν να διαβούν έναν δρόμο οι συνέπειες του οποίου δεν μπορούν να υπολογιστούν τόσο για το μέλλον της χώρας μας όσο και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή.

2. Βλέπετε επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των λουκέτων ή αναμένετε κάποια βελτίωση;

Μέχρι να σταθεροποιηθεί το πολιτικό τοπίο και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Ευρώπη δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Αυτή την στιγμή αυτό που κυριαρχεί στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, είναι η στασιμότητα ακόμη μπορεί να πω και η οπισθοδρόμηση. Και οι δύο ( στασιμότητα- οπισθοδρόμηση) δεν ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

3. Κατά καιρούς παίρνονται μέτρα γιατί όμως παραμένουν στο έλεος  της ύφεσης οι εγχώριες επιχειρήσεις;

Τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα έγιναν στα πλαίσια της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που ως κύριο στόχο είχε την δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μέσω του περιορισμού των δαπανών και της υπέρμετρης αύξησης της φορολόγησης.  Όσα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα πάρθηκαν ευνοούσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων. Το αποτέλεσμα ήταν την τελευταία 6ετια να έχουμε περισσότερο από 200.000 λουκέτα και 830.000 απώλειες θέσεων απασχόλησης απόρροια των λουκέτων αυτών.

4. Υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χωρά μας που μπορεί να είναι βιώσιμες και το κυριότερο να στηρίξουν την ελληνική οικονομία; Υπάρχει μέριμνα από τη ΓΣΕΒΕΕ;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές αποτελούν την ραχοκοκαλιά τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Άρα η Ελληνική οικονομία εάν θέλουμε να ανακάμψει θα πρέπει να στηριχτεί και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ πριν ακόμα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης υποστήριζε και υποστηρίζει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο του τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει αναπτύξει δομές όπως η μονάδα συμβουλευτικής και δικτύου επιχειρηματικότητας και η μονάδα καινοτομίας και συνεργατικών σχηματισμών οπού μέσα από τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες φανερώνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

5. Ποιο θα έπρεπε να ήταν το πρώτο, άμεσο μέτρο της κυβέρνησης Τσίπρα για την ενίσχυση, ανάπτυξη και προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία αποτελούν κατά την άποψη μας εκείνα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Υπήρξε σχετική μέριμνα από την Κυβέρνηση ωστόσο κάποιες σημαντικές προτάσεις μας δεν υιοθετήθηκαν. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για την αποτελεσματικότητα του μέτρου σε ότι έχει να κάνει με την διατηρησιμότητα του.

6. Έχετε μιλήσει για αυτό και στο παρελθόν. Τώρα πιστεύετε ότι το χρέος είναι βιώσιμο;

Υπάρχει πλήθος αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το ζήτημα αυτό έχει όμως ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της οικονομικής ανάλυσης και έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει ότι για την διαγραφή μέρους αυτού στα πλαίσια της Ευρωζώνης των 19 κρατών – μελών απαιτούνται υπομονετικές, συνεχόμενες και επίπονες συζητήσεις, ώστε να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα. Ωστόσο είναι προφανές ότι όσο το χρέος θα παραμένει στα σημερινά υψηλά επίπεδα θα αποτελεί το σημαντικότερο βαρίδι για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια όσο η οικονομία δεν αναπτύσσεται ή αναπτύσσεται ισχνά καθίσταται προβληματική για να μην πω αδύνατη η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους από κάποια στιγμή και μετά.

7. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό. Οι οφειλές μπορούν να πληρώνονται με τις δόσεις  ή είναι μη αντιμετωπίσιμη πλέον η αδυναμία πληρωμών;

Εάν συνεχιστεί η στασιμότητα που βιώνει η αγορά τους τελευταίους μήνες τότε η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη για χιλιάδες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή φοβάμαι ότι θα περιέλθουμε σε νέα ύφεση. Αυτό σημαίνει νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων απασχόλησης.