Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά στην 4η Πανβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επαγγελματικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Στελεχών στην ΔΕΘ – Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2014

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Μανδρίνο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θεόδωρο Πουταχίδη και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Έμπορων Ν. Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση να βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σας σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνδιάσκεψη. 

Διανύουμε το 5ο έτος από την εκδήλωση της κρίσης στην χώρα μας και παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οι προοπτικές για την πραγματική οικονομία, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν προοιωνίζονται καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο διότι η αναιμική ανάπτυξη που παρουσίασε η Ελληνική οικονομία φέτος, και που προβλέπεται και για του χρόνου, δεν αποτελεί τον προάγγελο για το αναπτυξιακό άλμα που προσδοκάμε, αλλά την αρχή μιας μακράς περιόδου στασιμότητας, όπου η κατάσταση στις ΜμΕ θα παραμένει ασφυκτική και η ανεργία θα διατηρείται στα σημερινά πρωτοφανή επίπεδα. Διατηρώντας έτσι τον κίνδυνο μιας νέας και απρόβλεπτης καθίζησης της ελληνικής οικονομίας.

Η δημιουργία άλλωστε προϋποθέσεων ανάπτυξης εδράζεται σε 2 βασικούς πυλώνες:

(α) Στον αναπτυξιακό προσανατολισμό και

(β) στο περιβάλλον που διαμορφώνει αυτός για τις επιχειρήσεις.

Στο πρώτο παραμένει το ερώτημα τι ανάπτυξη θέλουμε και γιατί. Η ΓΣΕΒΕΕ ήδη από το 2009 είχε δώσει το περίγραμμα ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού προτύπου με επίκεντρο τις ΜμΕ. Τις επιχειρήσεις δηλαδή που αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων και προσφέρουν το 85,8% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 72,1% της προστιθέμενης αξίας. Έχουν χαθεί 6 πολύτιμα χρόνια και πάρα τις πιέσεις μας κανένας σχεδιασμός δεν έχει γίνει, αλλά ούτε και άνοιξε ποτέ κάποιος σοβαρός κύκλος συζήτησης για τα κριτήρια και την επιλογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Παρόλο που ήταν και είναι κοινά αποδεκτό ότι η πρωτοφανής κρίση που γνωρίζουμε είναι και κρίση του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούσαμε και ακολουθούμε.

Το δεύτερο, το επιχειρηματικό περιβάλλον, για να είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα προϋποθέτει:

  • Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
  • Πρόσβαση στην χρηματοδότηση – ρευστότητα
  • Μείωση της γραφειοκρατίας, των διοικητικών βαρών και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης
  • Ασφάλεια και πρόνοια
  • Διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και αποτροπή ολιγοπώλησης της αγοράς

Είναι προφανές ότι στην χώρα μας υστερούμε σημαντικά σε όλα τα προηγούμενα πεδία έχοντας δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις ΜμΕ. Τα νούμερα άλλωστε είναι αμείλικτα. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν χαθεί περισσότερες από 205.000 ΜμΕ. Το 2008 οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα ήταν περίπου 4.600.000 (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες, συμβοηθούντα μελή). Σήμερα οι απασχολούμενοι είναι 3.550.000 περίπου. Δηλαδή από το 2008 έχουμε 1.050.000 περισσότερους άνεργους, εκ των οποίων οι 850.000 προέρχονται από το κλείσιμο των χιλιάδων ΜμΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Το διάστημα αυτό και παρ’ όλες τις αντιδράσεις μας και τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, ελάχιστες υιοθετήθηκαν από τις Κυβερνήσεις για την ανακούφιση και στήριξη των ΜμΕ. Δεν ξέρω εάν είναι στρατηγικός σχεδιασμός που επιτάσσει την συρρίκνωση των ΜμΕ ή πραγματική αδυναμία σωστής διαχείρισης της κρίσης, αλλά ακόμα και τώρα σε ζητήματα που δεν χωρούν άλλη αναβολή οι αποφάσεις που παίρνονται είναι πραγματικά κατώτερες των περιστάσεων. Για παράδειγμα η πρόσφατη θεσμοθέτηση για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία ή το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας για τα κόκκινα δάνεια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια και ασχέτως εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με την μια ή την άλλη διάταξη τίθεται το σύνολο του σχεδίου υπό αίρεση από την στιγμή που δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες καθιστώντας το εκ των πρότερων κενό γράμμα.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.......περισσότερα