100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ: Παρουσίαση Ετήσιου Εορταστικού Προγράμματος & Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για τους Εκπροσώπους των ΜΜΕ

Στις 16 Ιανουαρίου του 1919, 30 εκπρόσωποι εργοδοτικών σωματείων από την Αθήνα και τον Πειραιά συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της Αθήνας και σύστησαν την Ένωση Συντεχνιών Σωματείων και Εργοδοτών Ελλάδος. Αυτή ήταν η πράξη γέννησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία μόλις πριν λίγες μέρες συμπλήρωσε εκατό χρόνια παρουσίας και δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων, την ικανοποίηση των αναγκών, την παρουσίαση των θέσεων και την προώθηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, και γενικότερα όλων των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.2a11ba

Εκατό χρόνια κατά τα οποία η χώρα μας έζησε νίκες και ήττες, επιτεύγματα και καταστροφές, πόλεμο και ειρήνη, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις και αλλαγές, περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και βαθιές κρίσεις. Εκατό χρόνια που ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από τρείς γενιές επιχειρηματικότητας στον νότο της Ευρώπης όπου ο ρόλος και η σημασία των μικρών επιχειρήσεων ήταν και παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως σημαντικός για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που συνέβαλαν ενεργητικά στην διαμόρφωση αυτής της πορείας των 100 χρόνων συνδικαλισμού και επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, ανακηρύσσουμε και επίσημα το 2019 σε έτος εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ και παρουσιάζουμε το πρόγραμμα πρωτοβουλιών, δημόσιων παρεμβάσεων και εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του 2019, με κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 Απριλίου με θέμα «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιστημονικό συνέδριο, εκθέσεις υλικών, εκδόσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις μελετών σχετικά με την ιστορική πορεία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και θεματικές εκδηλώσεις, με στόχο, τόσο το επιστημονικό όσο και το ευρύτερο κοινό.

Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων αυτών δεν περιορίζεται στο εορταστικό κομμάτι, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια αναστοχασμού της πορείας της συνομοσπονδίας και αναζήτησης προοπτικών, προτάσεων και λύσεων αναφορικά με τα θέματα που ενδιαφέρουν τις μικρές επιχειρήσεις, το μέλλον του συνδικαλισμού και τον ρόλο των επαγγελματιών στη σύγχρονη εποχή.

Την παρουσίαση των δράσεων με αφορμή τα 100 χρόνια της ΓΣΕΒΕΕ έκαναν ο Πρόεδρός της κος Γιώργος Καββαθάς και ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας κος Γιώργος Κουράσης. Μετά την παρουσίαση έγινε κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ.