Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και ιδιαίτερα για την επερχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α., από 13% σε 23%, στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα μέτρα που καταγράφονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, αλλά και τα συνοδευτικά αυτών που αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν στις Μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, υπερβαίνουν τα όρια αντοχών
Σίγουρα δε, δεν θα αποδώσουν και τα προβλεπόμενα έσοδα για το Κράτος. Θα ανακυκλώσουν τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης, ενώ θα εκτοξεύσουν την ανεργία σε πρωτόγνωρα για την Ελληνική κοινωνία ύψη. 
Ο δραστικός περιορισμός εισοδημάτων - ειδικότερα αυτών που παράγονται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας - για εργαζομένους και επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε μαρασμό και σε αναπτυξιακό - επενδυτικό “λήθαργο”. Θα πληγούν δε, και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. 
Ιδιαίτερα θα πρέπει να σας επισημάνουμε την επιλογή “αυτοκτονίας” που γίνεται με την αύξηση κατά 10 μονάδες του Φ.Π.Α. (από 13% σε 23%) στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης.
Αφορά περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και τις αμιγώς ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων και αποτελούν, ιδιαίτερα τώρα, που όλες οι άλλες “πόρτες” για δουλειά κλείνουν, το μοναδικό καταφύγιο για εργασία στους νέους και νέες.
Εδώ και ένα χρόνο επιμένουμε σε μειώσεις των συντελεστών Φ.Π.Α..
Δυστυχώς όμως, γίνεται το αντίθετο για να καλυφτούν και κρατικές αβελτηρίες.
Αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσια του αναμενομένου λουκέτα, δεκάδες χιλιάδες νέες απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα νέων, και μεγάλο πισωγύρισμα στο μοναδικό έως τώρα αναπτυξιακής λογικής μέτρο: αυτού της μείωσης του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία. Σημειωτέων, ότι περίπου το 30 % των εσόδων των ξενοδοχείων αφορά υπηρεσίες εστίασης που έχουν 13% ΦΠΑ και τώρα προτείνεται να αυξηθεί στο 23%.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι δανειστές μας “τεντώνουν το σχοινί” επικίνδυνα και για τους ιδίους αλλά και την χώρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τρόπους διεξόδου. Το όραμα της ανάπτυξης απομακρύνεται επικίνδυνα. Ας μην αφεθεί να επικρατήσει όμως και το σύνδρομο του “τελικά δεν θα τα καταφέρουμε”. Γιατί με τέτοια μέτρα δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.”