Ανησυχητική η κατάσταση στο εμπόριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ο Δείκτης Όγκου τον Μάρτιο του 2011 παρουσιάζει μείωση κατά 17,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιβεβαιώνονται, έτσι, και τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που αποτύπωναν τις αρνητικές προβλέψεις των επιχειρηματιών για το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα:
- Οι συναλλαγές στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) μόλις ξεπερνούν το 80% των αντίστοιχων του 2005.
- Σε σχέση με την αντίστοιχη κατάσταση πριν 3 χρόνια, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης (Μάρτιος 2008 – Μάρτιος 2011), ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο έχει μειωθεί κατά σχεδόν 22%
- Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρατηρείται μείωση του Δείκτη σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, με μοναδική εξαίρεση τα πολυκαταστήματα.  Σε ορισμένες μάλιστα κατηγορίες (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, ένδυση, υπόδηση)  η μείωση φτάνει ή ακόμα και ξεπερνά το 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Γίνεται, έτσι προφανές ότι η μικρή αύξηση στο δείκτη για τα πολυκαταστήματα οφείλεται κυρίως στην εξάπλωσή τους (αύξηση των τετραγωνικών μέτρων).
 
Η ζοφερή εικόνα που εμφανίζεται στο λιανικό εμπόριο από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναδεικνύει και την κατάσταση συνολικά της οικονομίας, καθώς οι εξελίξεις στο εμπόριο επηρεάζουν πολλούς κλάδους (μεταποίηση, βιοτεχνία, μεταφορές κλπ.). Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τους σχεδιασμούς της για τα νέα μέτρα, ώστε να μην επιφέρει το καίριο πλήγμα στην αγορά.