Χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας η αύξηση του ΦΠΑ

Η ΓΣΕΒΕΕ για μια ακόμη φορά επισημαίνει στην κυβέρνηση πως οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει – μετάταξη προϊόντων από 13% σε 23% ή ενιαίος συντελεστής 18%-19% - θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Θα ναρκοθετήσει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα πληγεί ακόμα περισσότερο. Η Συνομοσπονδία, αντίθετα, προτείνει σταθερά τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τουλάχιστον μια μονάδα προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και κυρίως να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Με δεδομένη την αδυναμία μετακύλισης, έστω και μέρους, της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το μέτρο αυτό θα έχει ραγδαίες συνέπειες στη βιωσιμότητα των κλυδωνιζόμενων επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 18% μόνο για τα είδη διατροφής θα ανέλθει σε 1,5 δισ. €, ενώ σε περίπτωση μετάταξης στο 23% θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. €. Επιπρόσθετα, αν εφαρμοστεί και το  σενάριο για μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 6.000 ή 8.000 €, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων. Η ανεργία, επομένως, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά εντός 2-3 μηνών θα ξεπεράσει ακόμα και το 20%.

Γίνεται, έτσι, σαφές ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην υιοθέτηση του μέτρου αυτού, καθώς θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δίνοντας τη χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει, τέλος, η Κυβέρνηση και η Τρόικα να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων που επιφέρει η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.