ΓΣΕΒΕΕ: Προς θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις ΜμΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το μέτρο αυτό δεν είναι εκείνο που από μόνο του θα μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα αναβαθμίσει τη δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά, σε κάθε περίπτωση η ΓΣΕΒΕΕ θα είναι και στο άμεσο μέλλον σε επαφή τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όσο και με την Πρόεδρο του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα προώθησης που εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις εάν προσλάβουν έναν άνεργο ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών. Οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι:

  1. Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος
  2. Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα 3 μηνών μετά τη λήξη της επιδότησης.

Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.0000 ανέργων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλου, συμμετείχε ο Πρόεδρος τη ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος, κ. Κ. Μίχαλος, καθώς και οι Πρόεδροι των επιμελητηρίων από την Ελλάδα. Από πλευράς κυβέρνησης, εκτός του Υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλου, συμμετείχαν η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνονοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας. κ. Α. Πετρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Α. Νεφελούδης, η Πρόεδρος του ΟΑΕΔ, κα Μ. Καραμεσίνη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Α. Παπαδεράκη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Π. Κορκολής και η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ, κα Ευγενία Φωτονιάτα.