Παρέμβαση Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθά στην κοινή συνέντευξη τύπου ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΕΤΕΑΝ: «Οι συστημικές τράπεζες είναι κλειστές για τις ΜμΕ»

Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς ευχαρίστησε τον κ. Γαλιάτσο για τη συνεργασία σε ένα τομέα ο οποίος είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπεί τόσο η ΕΣΕΕ, όσο και η ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι οι τράπεζες παραμένουν εχθρικές απέναντι στην επιχειρηματικότητα υπογραμμίζοντας ότι το 50% των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων – προ κρίσης- δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις τράπεζες, δεν χτυπούσε καν τις πόρτες των τραπεζών – δεν τολμούσε. Το υπόλοιπο 50%, όταν τις χτυπούσε έβρισκε το 80% των αιτημάτων του -ή και περισσότερο- έπαιρνε απορριπτική απάντηση από τις τράπεζες. Αυτό τα χρόνια των μνημονίων έχει χειροτερέψει παρά την μεγάλη στήριξη που πήραν οι τράπεζες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

«Οι τράπεζες είναι κλειστές για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» επισήμανε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της ομάδας δράσης υπό τον κ. Ράιχνμπαχ, συμμετείχαμε ως ομάδα εκπροσώπησης σε επίπεδο Προέδρων στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε μία ομάδα εργασίας. Ζητήσαμε και εμείς και η ΕΣΕΕ – επιτακτικά- να μας δίνονται τα στοιχεία των λόγων απόρριψης των δανείων όχι βεβαίως αυτά που αφορούν στα προσωπικά δεδομένα. Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συναντήσαμε πλήρη άρνηση.»

Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του, ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι στην περίοδο 2011-2013, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν μέλος της διοίκησης του ΕΤΕΑΝ, οι τράπεζες δεν είχαν εγκρίνει ούτε ένα δάνειο από τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Τόνισε, στη συνέχεια  ότι τα προβλήματα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι τεράστια, μεγαλώνουν από τους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους, από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέχρι το πολυνομοσχέδιο. Δίνει μεν μια ανάσα στην αγορά και στην οικονομία το ότι έκλεισε – όπως έκλεισε – η αξιολόγηση, χρειάζεται όμως και η μετεξέλιξη ή η δημιουργία με τη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ μιας τράπεζας αναπτυξιακού σκοπού με στόχευση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Γιατί, είτε για την Ελλάδα μιλάμε, είτε για την Ευρώπη μιλάμε, η όποια ανάπτυξη αναμένεται, δεν πρόκειται να υπάρξει, εάν σε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο ρόλο δεν παίξουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ να συμμετάσχουν ξανά με το θεσμικό τους ρόλο στη διοίκηση του ΕΤΕΑΝ και πρόσθεσε ότι ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία των τριών φορέων, διότι όπως είπε, έχουν κοινούς στόχους και εξέφρασε την ευχή ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ (τα δύο Ινστιτούτα των φορέων) να είναι εργαλεία για την Κυβέρνηση και τους φορείς της και να εισακούγονται διότι αυτά που αναφέρονται δεν είναι μόνο επιστημονικά τεκμηριωμένα, αλλά εκφράζουν την πραγματική οικονομία ζώντας στην ίδια την πραγματική οικονομία και τα προβλήματα αυτής.