Ελάφρυνση του χρέους για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα ζητά έκθεση των Ηνωμένων Εθνών

Ελάφρυνση του χρέους για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα ζήτησε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας, κ.  Μποχοσλάβσκι ο οποίος συνέταξε έκθεση για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών μετά από επίσκεψή του στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ. 

Η δήλωση του όπως αποτυπώθηκε σε Δελτίο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Eμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την ελάφρυνση του χρέους με στόχο να δοθεί ώθηση στην συνολική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (8 Δεκεμβρίου 2015) – Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής, οι δείκτες  των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί»,  δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην υπερχρεωμένη χώρα.
Ο εμπειρoγνώμονας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ένας υπολογιζόμενος αριθμός 2,5 εκατ. ανθρώπων  είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγελιας είναι συχνά υπερφορτωμένες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
«Τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλεια βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» είπε ο Μποχοσλάβσκι, σημειώνοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει στο 47,9%, ενώ  μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους  λαμβάνει ταμείο ανεργίας, ενώ εκατομμύρια δεν έχουν τη βασική κοινωνική ασφάλεια.»
«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν  ακόμη ένα εθνικό πλάνο κοινωνικής ασφάλισης ύστατης ανάγκης.»  
Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε ότι περίπου 3,76 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρείται ότι   βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ότι ο  αριθμός όσων αντιμετωπίζουν τη στέρηση αγαθών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009 έως το 2014.
« Μπορούμε να μιλάμε για κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε Μποχοσλάβσκι προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη  προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.»
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικότητα ώστε η κοινωνική κρίση να μην υπονομεύσει τις προοπτικές για μία επιτυχημένη οικονομική μεταρρύθμιση».
Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναλάβει  δεσμευτικές  υποχρεώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγγύηση της απόλαυσης ενός ελάχιστου επιπέδου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν  παραγκωνιστεί τόσο στον σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής όσο και στην εφαρμογή των τόσο απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Μποχοσλάβσκι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές,  να κάνουν μία συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και μία αποτίμηση του τι πήγε λάθος στο παρελθόν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ανακούφιση του χρέους προκειμένου να ξεκινήσει η κοινωνική  ανάπτυξη» είπε. «Η ανακούφιση του χρέους πρέπει να εξελιχθεί  σε ένα  επενδυτικό πακέτο για την  τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση».
«Η χώρα χρειάζεται ακόμη ένα μοντέρνο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας  που θα είναι δίκαιο, αποτελεσματικό,  αρκούντως χρηματοδοτούμενο και θα βοηθά όσους βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ  θα προστατεύει  τα βασικά  κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δικαιώματα με έναν ολοκληρωμένο  και χωρίς διακρίσεις τρόπο».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δομικό  μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. « Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, αν φαίνεται ότι  επιβάλλονται  από τους δανειστές με  μοναδικό σκοπό  την  αποπληρωμή τους χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του ελληνικού λαού», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.
Ο κ. Μποχοσλάβσκι επισκέφτηκε τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους  προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μέλη του κοινοβουλίου και εκπροσώπους άλλων δημοσίων θεσμών. Είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εθνικών οργάνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κοινωνία των πολιτών και με πανεπιστημιακούς.
Τα τελικά του συμπεράσματα και οι βασικές του συστάσεις θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(*) Διαβάστε τις πλήρεις δηλώσεις του Εμπειρογνώμονα έπειτα από το πέρας της αποστολής του στη διεύθυνση:
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_GR.pdf