ΓΣΕΒΕΕ: Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 52 που πλήττει τα μικρά και ανεξάρτητα ζυθοποιία.

Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 52 που αφορά στους μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης μπύρας στα μικρά και ανεξάρτητα ζυθοποιία ζητά με επιστολή της προς τη κυβέρνηση και τους Έλληνες βουλευτές η ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης μπύρας έχουν θεσπιστεί κατ’ εφαρμογή της 92/83 Οδηγίας από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη των μικρών και ανεξάρτητων ζυθοποιείων σε μια ενιαία αγορά που κυριαρχείται από τη δεσπόζουσα θέση των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής και αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού που επιβάλλουν τόσο το μέγεθος όσο και οι πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών.

Με το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή της, η κυβέρνηση θεσπίζει ακόμα ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο το οποίο πλήττει πρωτίστως έναν παραγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Στην Ελλάδα η αγορά μπύρας ελέγχεται από δύο πολυεθνικές εταιρίες, που κατέχουν το 80%, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται κατά 8% σε εισαγόμενες μπύρες και κατά 12% σε μικρά και μεσαία ανεξάρτητα ελληνικά ζυθοποιία, που συμβάλουν στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Η βία να βρεθούν άμεσα έσοδα για το δημόσιο, καταλήγει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, οδηγεί σε πολιτικές που ακόμα και εάν βραχυπρόθεσμα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς το σκέλος των δημοσίων εσόδων, μεσοπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων της χώρας μας, την απασχόληση και φυσικά στην μείωση των εσόδων του δημοσίου.