Η απαίτηση των καιρών είναι λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά

Η απαίτηση των καιρών είναι λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Κουράσης, στην Ημερίδα που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου σήμερα, η ΓΣΕΒΕΕ, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, το Κίνημα Πολιτών "Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε" και η ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα:“Επιχειρηματικότητα και Κατανάλωση: Βασικοί Πυλώνες για την στήριξη της εγχώριας αγοράς και την έξοδο από την Κρίση”.

Ο κ. Κουράσης τόνισε ότι, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, έχει μειωθεί κατά 70% από το 2010 μέχρι και το 2013, ενώ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη 230.000 επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι η μείωση του δημοσίου χρέους και η εξυπηρέτησή του είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της οικονομικής δραστηριότητας, όχι όμως και επαρκής. Η αποκατάσταση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από τη συνδρομή των ακόλουθων παραγόντων ή προϋποθέσεων:

H πρώτη προϋπόθεση είναι η θεσμοθέτηση ενός πάγιου, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα είναι θεμελιωμένο στις αρχές του ανταποδοτικού οφέλους αφενός και της φοροδοτικής ικανότητας αφετέρου.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση, αλλά και ο εξορθολογισμός των δημοσίων επενδύσεων, που σε καμία περίπτωση  δεν σημαίνει επιστροφή στην επενδυτική ευφορία  της δεκαετίας του 1990 και τις αλόγιστες σπατάλες.

Μία τρίτη, τέλος, προϋπόθεση είναι ο ριζικός ανασχεδιασμός των κοινωνικών μεταβιβάσεων και η αποφυγή καταβολή τους σε χρήμα. Αντίθετα, η καταβολή των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος μπορεί να ενισχύσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, λειτουργώντας σαν ένα είδος ήπιας υποκατάστασης εισαγωγών. 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Κουράση