Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Νάπολι γα τις ΜμΕ. Καθοριστικός ο ρόλος των ΜμΕ για την έξοδο από τη κρίση.

Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς μια στρατηγική ανάπτυξης και βιωσιμότητας των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ομιλητές και  εκατοντάδες συμμετέχοντες από 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εργασίες του Συνεδρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και της Ιταλικής προεδρίας στη Νάπολι της Ιταλίας.

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ στην Ευρώπη της κρίσης και αναζητήθηκαν παραδείγματα βελτίωσης των όρων δραστηριοποίησης και ανταγωνισμού για τις ΜμΕ. Ιδιαίτερα για την περιφέρεια τονίστηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων, βελτίωσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, προώθησης της καινοτομίας και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους συμμόρφωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το ζωτικό ρόλο που έχουν οι ΜμΕ στην απασχόληση, την καινοτομία και την εγχώρια παραγωγή οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις ετήσιες έρευνες SBAFacts, σύμφωνα με τις οποίες οι ΜμΕ διατηρούν τα υψηλότερα μερίδια σε ποσοστά απασχόλησης, αλλά και προστιθέμενης αξίας.

Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζ. Ναπολιτάνο, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ιταλική προεδρία στη συμβολή των ΜμΕ στην πορεία προς την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης για τις ΜμΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλος και ο επίσημος εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών ΜμΕ στην ΕΟΚΕ, κ. Π. Γκόφας, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι  ελληνικών συνομοσπονδιών  και φορέων.

«Κάθε μέρα που περνά, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, στους κόλπους της ΕΕ γίνεται καθολική πεποίθηση ότι χωρίς τη συντεταγμένη αναδιοργάνωση των παραγωγικών δυνάμεων των κρατών μελών και την  ανάδειξη των κυρίαρχου ρόλου που έχουν οι ΜμΕ στις τοπικές και περιφερειακές αγορές, η ανάπτυξη θα παραμείνει όνειρο θερινής νυχτός. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της δικής της ευρωπαϊκής προεδρίας το προηγούμενο εξάμηνο, υποτίμησε εμφαντικά τη σημασία των ΜμΕ ως μοχλούς της αναπτυξιακής προοπτικής. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν ανέλαβε εκείνο το διάστημα τις απαραίτητες πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων των ΜμΕ και την προώθηση μεταρρυθμίσεων προς όφελος της μικρής επιχειρηματικότητας, και της εγχώριας παραγωγής και αγοράς. Είναι πια καιρός η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι εκτός από το μνημόνιο, τις ιδεοληψίες της και κάποια ολιγοπώλια, υπάρχει η πραγματική αγορά, η κοινωνία και τα μηνύματά τους. Και αυτά πρέπει επιτέλους να τα λάβει σοβαρά υπόψη της.»