Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομικών

Αργά χθες βράδυ κατατέθηκε στην Βουλή το περιβόητο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας προκειμένου να εκταμιευτεί η σχετική δόση.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φόρα η όποια διαπραγμάτευση έχει γίνει είναι εκτός του πλαισίου των αναγκών και της πραγματικότητας που βιώνουν οι επιχειρήσεις αλλά και η κοινωνία μας.

Για μια ακόμη φορά οι αποφάσεις πάρθηκαν μέσα σε ένα κλειστό κύκλο γνωριμιών.

Για μια ακόμη φορά τα μέτρα που θα ληφθούν ευνοούν τους λίγους και εκλεκτούς.

Για μία ακόμη φορά και με την απειλή της πλήρους καταστροφής καλούνται οι Βουλευτές να ψηφίσουν έναν Νόμο, χωρίς ουσιαστικά να έχουν το περιθώριο να τον επεξεργαστούν, δεσμεύοντας όμως την  χώρα (άραγε προς ποια κατεύθυνση ;).

Και για μία ακόμη φορά η κοινωνία και οι συλλογικοί φορείς καλούνται να μην αντιδράσουν ή εγκαλούνται επειδή αντιδρούν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πιέσεις από τους δανειστές μας όλα αυτά τα χρόνια είναι αφόρητες και σε κάποιες περιπτώσεις και εκβιαστικές. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι τα Μνημόνια, ασχέτως με το πόσο ωφέλιμα ή μη μπορεί να τα θεωρήσει ο καθένας μας, αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι τρίτων. Η διαδικασία, όμως, που ακολουθείται προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις,  ώστε να μην χρειαστεί να αναλάβουμε και νέες επαχθέστερες, είναι εκτός του πεδίου συνεννόησης με τους συλλογικούς φορείς της κοινωνίας μας.

Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις όπου παίρνονται και μέτρα που είναι εκτός του πλαισίου των μνημονιακών μας υποχρεώσεων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτό το Πολυνομοσχέδιο όπου ένα σημαντικό μέρος των επιμέρους διατάξεων είναι εκτός των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Παρ’ όλα αυτά έρχονται για να ψηφιστούν με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την  διάταξη: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Μια διάταξη που επί της ουσίας επιτρέπει στον αρμόδιο Υπουργό με μια υπουργική απόφαση να επεκτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για όλο το έτος σε περιοχές που θα επιλεγεί εκείνος, ουσιαστικά κατά το δοκούν. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις της για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι προϊόν παραγωγής του ίδιου Υπουργού Ανάπτυξης και έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και μόλις 5 μήνες, με κύριο επιχείρημα την βελτίωση του ανταγωνισμού και με την επίκληση μιας μελέτης του ΟΟΣΑ που ακόμα αναζητούμε. Μέσα στο διάστημα αυτό δεν έχει φανεί καμία βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Το μόνο το οποίο έχει αυξηθεί είναι τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και τα λουκέτα.

Δυστυχώς, έχουμε μπει σε μια περίοδο ιδιότυπης Δημοκρατίας με έντονα αυταρχικά στοιχεία. Οι συνέπειες από την συνέχιση αυτής της υπό καθιέρωση «θεσμικής λειτουργίας» θα είναι τραγικές.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τους Βουλευτές να προφυλάξουν την εύθραυστη δημοκρατία μας πριν να είναι πολύ αργά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιεί στις 30/3/2014 και ώρα 14:00, πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Πλατεία Κλαύθμωνος.

Σχετικά αρχεία: