Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Η οικονομία δεν αντέχει το "τσουνάμι" των εισπρακτικών μέτρων

Η παρέμβαση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθά, στην συνάντηση με τους ευρωβουλευτές για την αξιολόγηση της Τρόικα.

«Προσερχόμαστε στη συνάντηση για να επισημάνουμε ότι από τότε που άρχισε η ύφεση έχουν βάλει λουκέτο 250.000 μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και ότι δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα οδηγούν σε ακόμη περισσότερη ασφυξία. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα σοβαρό σχέδιο ανάκαμψης με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυτό το «τσουνάμι» εισπρακτικών μέτρων και αντιφατικών ρυθμίσεων που βιώνουμε καθημερινά.»

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, στην συνάντηση της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την αξιολόγηση δραστηριοτήτων της τρόικα που έγινε σήμερα 30 Ιανουαρίου 2014 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στην παρέμβαση του ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «Η βίαιη είσοδος στη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρήθηκε από το πρώτο μνημόνιο έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την εσωτερική ζήτηση, την απασχόληση, την παραγωγική δομή και την κοινωνική συνοχή. Αν και έχει αναγνωριστεί σε επίσημα έγγραφα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το τεχνικό σφάλμα στην επίπτωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πραγματική οικονομία (οι λεγόμενοι πολλαπλασιαστές), με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε τη μεγάλη οικογένεια στην οποία ανήκουμε και πιστεύουμε (στην ΕΕ, τα όργανα της ΕΕ και την Επιτροπή) να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτήν την σκληρή αλήθεια. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πολλαπλάσιες από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, και οι προοπτικές ανάκαμψης εξαιρετικά περιορισμένες.»

«Η αποτυχία σταθεροποίησης και επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον προφανής» υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς. «Το χρέος είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί παρά τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, ενώ διεθνείς αναλυτές αναγνωρίζουν ότι απαιτείται νέα γενναία ρύθμιση. Όσο αυτή καθυστερεί, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες διασώσεις τόσο η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο εκκρεμές με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων, όπου στην Ελλάδα εκφράζεται και με το φαινόμενο ανόδου της ακροδεξιάς.»

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να στηρίζεται διαρκώς σε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε αύξηση φορολογικών εσόδων αλλά και σε συμπίεση των δημόσιων επενδύσεων που είναι απαραίτητες για τόνωση της οικονομίας.

Αναγνωρίζοντας αυτή τη διάσταση, συνέχισε ο κ. Καββαθάς, η τρόικα και η κυβέρνηση έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, την εξωστρέφεια. Όμως οι προωθούμενες αλλαγές που επικαλούνται οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζονται πάλι σε εσφαλμένες υποθέσεις και θεωρητικές θεμελιώσεις.»

«Η ΓΣΕΒΕΕ, κατέληξε ο κ. Καββαθάς, έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις σε κάθε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, ενώ έχει συμμετάσχει και σε επιτροπές παρακολούθησης. Οφείλει όμως να τονίσει ότι εκτός από τον αντιοοικονομικό- αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των μέτρων, υπάρχει και ένα σοβαρό θεσμικό έλλειμμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παρά τις επισημάνσεις των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση και η τρόικα αγνόησαν τις συνθήκες στην εσωτερική αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας και νομοθέτησαν ερήμην. Δυστυχώς, η νομοθετική διαδικασία, όπως και τα στάδια της διαβούλευσης έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά και τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ορατά εντός και εκτός Ελλάδος.»