Πανελλαδική κινητοποίηση ΓΣΕΒΕΕ για το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων

Μεγάλη ήταν ανταπόκριση των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων στην σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ για το Ασφαλιστικό των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ.

Κύρια αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ :

  • Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ
  • Η αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Η ελεύθερη επιλογή κλάσης στον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014
  • Η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα
  • Η ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε και οι επιχειρηματίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού

Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ. Κατά της διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλείς τον Πρόεδρο, κ. Γ. Καββαθά, και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ν. Σκορίνη, έγινε δεκτή από την Διοικητή του ΟΑΕΕ, κα Γ. Κωτίδου. Η κα Κωτίδου στην συνάντηση αυτή ανέφερε ότι κατανοεί τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά βρίσκονται έξω από το πεδίο της αρμοδιότητας της, δεδομένου ότι δεν έχει την δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης. Η στάση του “νίπτω τας χείρας μου” της κα Κωτίδου, δεν ικανοποίησε την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ που αποχώρησε και εν συνεχεία με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους κατευθύνθηκε πεζή προς το Υπουργείο Εργασίας.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ για 6 μήνες, ως ένα μέτρο έκτατης κοινωνικής στήριξης μιας μεγάλης μάζας του πληθυσμού, που αυτή την στιγμή βρίσκεται χωρίς την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα επανεξετάσει το υπάρχον πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού πρώτα προηγηθεί ένα διάστημα 2 μηνών, οπού θα διαφανεί το μέγεθος της ανταπόκρισης των οφειλετών στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο. Επιπροσθέτως, δεσμεύτηκε να εξετάσει την δυνατότητα καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ για οφειλές έως 20.000 € ανεξαρτήτου προέλευσης αυτών.

Η κινητοποίηση αυτή της ΓΣΕΒΕΕ αποτελεί την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου ενάντια στην φτωχοποίηση, στην αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας, στην συνεχιζόμενη και βαθύτερη ύφεση. Ενάντια σε εκείνα τα μέτρα που δεν αντέχουν σε καμία οικονομική λογική.