Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για τον ΟΑΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη καλώντας τον να ελέγξει την εγκυρότητα της διαδικασίας σύγκλισης του ΔΣ ΟΑΕΕ (7/3/2012) και ως εκ τούτου και της ληφθείσας απόφασης για τη συμμετοχή του Ταμείου στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI).

Επισημαίνει επίσης ότι διαφωνεί με την μείωση – κούρεμα των ομολόγων του Ταμείου χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση για ισοδύναμα μέτρα αποκατάστασης της μείωσης των αποθεματικών του. Ήδη και στον προϋπολογισμό του 2012 υπάρχει σοβαρή απομείωση της προβλεπόμενης επιχορήγησης έναντι του 2011. Στον δε ΕΟΠΥΥ περικοπή 500 εκ. € έναντι της αρχικής πρόβλεψης.

Με δεδομένη και την μείωση των εισφορών, όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμών, αλλά και μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης ο ΟΑΕΕ, που ήταν διαχρονικά ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος Ασφαλιστικός οργανισμός, σε λίγο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει αδυναμία καταβολής συντάξεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 90.000 κατά την τριετία 2008 – 2011 στην Ελλάδα.

Η όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρείται απαραίτητη για την έστω και επισφαλή προοπτική τη βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Αλλά δημιουργεί μεγάλο πλήγμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία αν δεν στηριχθούν με ισοδύναμα της απομείωσης των αποθεματικών τους μέτρα θα αποτελέσουν το πλέον σοβαρό πρόβλημα – βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και κοινωνίας.