Κατάργηση Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τους Προέδρους των εργοδοτικών φορέων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΤΕ, για την κατάργηση του ΟΕΕ και ΟΕΚ.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες μας, το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας τέθηκε από εργοδοτικούς φορείς, παρακαλούμε να έχουμε την άποψή σας στο θέμα αυτό.

Η κατάργηση των Οργανισμών αυτών επιφέρει σειρά αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορα επίπεδα.

Πρώτον, συνεπάγεται τη διάλυση ενός σημαντικού δικτύου κοινωνικών παροχών για εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο μεγάλης διεύρυνσης των τμημάτων του πληθυσμού που περιθωριοποιούνται ή θα περιθωριοποιηθούν και αποτελεί έτσι ένα περαιτέρω πλήγμα στην κοινωνική συνοχή.

Δεύτερον, η κατάργηση των ΟΕΕ-ΟΕΚ έχει σημαντικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα και την ανάπτυξη χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες (ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφεία τουρισμού, οικοδομικές-τεχνικές εργασίες, μεταφορές κλπ). Θα οδηγήσει επιπλέον σε μείωση της καταναλωτικής κίνησης στις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα κατά τις λεγόμενες «νεκρές» τουριστικά περιόδους.

Θεωρούμε, επομένως, ότι οι εργοδοτικοί φορείς θα πρέπει να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στο ζήτημα αυτό, ώστε να μην υπάρχουν «σκιές» για τη θέση μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι αυτονόητη.

Παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας και εφόσον συμφωνούμε να παρέμβουμε και στους αρμόδιους φορείς της Ευρώπης.