Ενημέρωση για το νέο πτωχευτικό από τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Γ. Καββαθά, τον Γενικό Γραμματέα της κ. Αθ. Νικολόπουλο και τον Νομικό Σύμβουλο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Σ. Παπαμιχαήλ, με τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο των ενημερώσεων για να γνωστοποιήσει τις θέσεις της σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Στη συνάντηση με το ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας, η κ. Έ. Αχτσιόγλου, ο κ. Θ. Ξανθόπουλος και ο κ. Αλ. Χαρίτσης.syriza gsevee

kinal gseveeΣτη συνάντηση με το ΚΙΝΑΛ έλαβε μέρος η Πρόεδρος του κ. Φ. Γεννηματά, ενώ μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχαν και εξέθεσαν επίσης τις απόψεις τους οι Πρόεδροι της ΕΣΕΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν τα εξής:

  • Ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας του συζητούμενου νομοσχεδίου μιας και η υλοποίηση του νόμου δε θα εξελιχθεί σε δεύτερη ευκαιρία αλλά σε χαριστική βολή για χιλιάδες ευάλωτες επιχειρήσεις.
  • Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας η οποία, κατά παράβαση ακόμη και του συντάγματος, παραδίδεται στις τράπεζες.
  • Η υπαγωγή των μικρών επιχειρήσεων (που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και οφειλετών σε ένα πολύ πιο επαχθές περιβάλλον. Κύριο χαρακτηριστικό του η έκπτωση που θα σηματοδοτήσει ο νέος πτωχευτικός στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και οικονομικής οντότητας στη δικαστική υποστήριξη μέσω της ανάθεσής τους στα Ειρηνοδικεία, χωρίς τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας.
  • Η εισαγωγή στην πτωχευτική περιουσία του μεταπτωχευτικού εισοδήματος (το οποίο ορίζεται στα 540 ευρώ και υπολείπεται του θεσμοθετημένου ακατάσχετου) που ως αποτέλεσμα θα έχει τη χρόνια πτωχοποίηση του οφειλέτη.

Οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, συμβολαιογράφους, Επιμελητήρια κ.α. θα παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου με την δημιουργία Παρατηρητηρίου.

Υγ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά επί του νέου πτωχευτικού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020.